Het is geen geheim dat Fiat werkt aan een compacte auto onder de Panda. Deze heeft voorlopig de naam ‘Topolino’. Tot nu toe stuurde het merk alleen maar zwaar gecamoufleerde testauto’s de weg op, en met reden.

Want de eerste keer dat ze de auto met weinig tape de Autostrada op stuurden, kwam hij meteen voor de lens van een fanatieke AutoWeek-spotter!

Pieter Bosschaart zette deze kleine al hangend uit z’n auto op de foto: “Op mijn vakantie in Italië haalde ik op de op de snelweg richting Modena dit rode gevalletje in. Ik vroeg me af: ‘Is hier iemand voor de lol zijn auto af wezen plakken of is er iets aan de hand?’. Ik heb voor de zekerheid een rits foto's geschoten. Dat was knap lastig omdat de zon erg laag stond.”

Vierzitter

Toch laten de foto’s van Pieter meer van de compacte Fiat zien dan ooit. De sub-Panda wordt echt een kleine uk met een lengte van ongeveer 3,15 meter. Daarmee is de Topolino langer dan de Toyota iQ en de Smart, maar Fiat wil van de compacte dan auto dan ook een echte vierzitter maken.

Een ander belangrijk verschil met de Smart en de Toyota is de plaatsing in de markt. Die twee auto’s zijn premium kleintjes, waar Fiat met de Topolino juist een echte budgetauto wil neerzetten.

Dat is ook de reden dat de productie plaats gaat vinden in de vroegere Zastava-fabriek. In voormalig Joegoslavië liggen de lonen namelijk lager, iets wat cruciaal is al je de prijs van je auto wilt drukken.

Techniek

Dat betekent echter niet dat Fiat de nieuweling volpropt met verouderde techniek. Reken op minimaal vier EuroNCAP-sterren. Bovendien komt ook Fiats nieuwe 0,9-liter tweecilinder naar de Topolino. Door de Multiair-technologie belooft dat een spectaculair laag verbruik.

We moeten nog wel even wachten op de definitieve onthulling, want Fiat haalt het doek waarschijnlijk pas op de Autosalon van Genève van de auto. In de tweede helft van 2010 moet-ie vervolgens bij de dealers verschijnen.