Tata, de eigenaar van Jaguar en Land Rover, heeft financiële hulp gevonden in de private sector. De aanvraag voor staatssteun is daarmee komen te vervallen.

Jaguar Land Rover hebben geen staatssteun meer nodig. Moederbedrijf Tata heeft 188 miljoen euro aan kortlopende leningen afgesloten in de private sector en daarmee is de ergste nood opgelost. Met het geld wordt de introductie van de nieuwe Jaguar XJ en de vernieuwde Land Rover en Range Rover-modellen gefinancierd.

Aanvankelijk wilde Jaguar Land Rover een beroep doen op de pot van 2,5 miljard euro die in Groot-Brittannië beschikbaar is voor de noodlijdende auto-industrie. Daarbij zit 1,4 miljard euro van de Europese Investeringsbank (EIB).

Lening

In mei liepen de onderhandelingen tussen Jaguar Land Rover en de Britse overheid vast omdat er geen overeenkomst kon worden bereikt over de eisen die werden gesteld aan de lening. Zo wilde de overheid een vetorecht in managementbeslissingen.

De gesprekken gingen over een financiering van 366 miljoen pond van de EIB voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke technolgieën en 485 miljoen pond van de Britse overheid.

“We begrijpen dat Tata nu de mogelijkheden heeft om financiële problemen op de lange termijn op te lossen. Mocht er in de toekomst nog hulp nodig zijn, dan zijn we graag bereid die te verstrekken,” aldus de Britse overheid. Bij Jaguar Land Rover werken meer dan 14.000 mensen bij vijf vestigingen in Groot-Brittannië.