AMSTERDAM - BMW brengt twee High Security-versies van de nieuwe 7-serie op de markt. Het zijn de eerste modellen op de wereld die voldoen aan de BRV 2009-richtlijn.

BMW heeft de 760Li High Security en de 750Li High Security in de catalogus gezet.

Die zijn van onder tot boven gepantserd en voldoen zelfs aan de nieuwe BRV 2009-richtlijn en vallen in de VR7 kogelbeschermingsklasse.

De pantsering van de 7-serie is gelijktijdig met de nieuwe 7-serie ontwikkeld en daarom is het mogelijk de auto’s gewoon op de reguliere productielijn in Dingolfing te bouwen.

Explosieven

De bepantsering is voornamelijk ontwikkeld om maximale bescherming te bieden tegen explosieven. Het nieuw ontwikkelde veiligheidsglas is zes centimeter dik. Doordat er kunststof in verwerkt is, wordt voorkomen dat er glassplinters in het interieur terechtkomen.

Tot de andere hoogtepunten van de uitrusting van de High Security-versies behoren een intercomsysteem waarmee inzittenden met de buitenwereld kunnen communiceren en led-flitsers in de grille.

Ook een aanvalsalarm, een brandblussysteen in de motorrruimte en een systeem dat de ramen en de luchtttoevoer in de auto afsluit zodat er bescherming is tegen gasaanvallen, behoren tot de uitrusting.

Overdreven

Hoeveel extra kilo’s de bepantsering oplevert, maakt BMW niet bekend. Wel wordt gemeld dat beide modellen zijn begrensd op een topsnelheid van 210 km/u.

De acceleratie van 0 naar 100 km/u gaat bij de 760i in 6,2 seconden en de 750i doet het in 7,9 seconden. Normaal doen die modellen dat in 4,6 en 5,3 seconden.

Wellicht lijkt dit soort auto’s voor de West-Europese markt wat overdreven – in landen als Rusland en Zuid-Afrika en in Zuid-Amerika zijn ze er gek op.