AMSTERDAM - China wil de verkoop van het gebruik van voertuigen die gebruikmaken van lithiun ion-accu’s in sommige gebieden en steden aan banden leggen.

Het Chinese ministerie van industrie en informatietechnologie heeft besloten dat verschillende soorten nieuwe aandrijflijnen nog in de experimentele fase zijn. Daaronder vallen hybrides die gebruik maken van lithium ion-accu’s en elektrische auto’s.

De Chinese krant Jinghua meldt dat naar aanleiding van dit besluit auto’s die zijn uitgerust met lihium ion-techniek of geheel elektrisch rijden, nog maar heel beperkt worden toegelaten in sommige gebieden, waaronder de centra van drukke steden.

De Chinese overheid geeft geen toelichting bij het besluit, maar het vermoeden is dat men bang is dat de lithium ion-batterijen gemakkelijk kunnen ontbranden. Wat voor beperkingen er precies worden opgelegd, en hoe er zal worden gehandhaafd, is evenmin duidelijk.

Verder is een gevolg van het nieuwe besluit dat fabrikanten van hybrides, waterstoftechniek en dimethyl ether, dat in dieselmotoren wordt verbrand, nog maar in kleine series mogen produceren en bovendien onder toezicht van de overheid staan.