AMSTERDAM - Akio Toyoda, de nieuwe CEO van Toyota, heeft duidelijk gemaakt dat Toyota binnenkort een koerswijziging in gaat zetten. Toyoda wil dat z’n merk weer teruggaat naar de waarden waarmee het groot is geworden.

Dat melden diverse media. “Toyota moet weer kwaliteitsauto’s gaan maken die de gewone man kan betalen,” zei Toyoda donderdag in een toespraak.

“We blijven natuurlijk inzetten op de ontwikkeling van milieuvriendelijke auto’s. We zijn met z’n allen aangeland op een punt waar we de auto opnieuw moeten uitvinden.”

De liefhebbers van sportieve auto’s hoeven echter niet te wanhopen, integendeel. Akio Toyoda is een groot autosportliefhebber en hij heeft bevestigd dat het Toyota-gamma binnenkort wordt verrijkt met een compacte, betaalbare coupé in de stijl van de fameuze AE86. Het merk gaat Subaru-techniek gebruiken voor de compacte coupé.

Bovendien heeft Toyoda bekendgemaakt dat de ontwikkeling van de Lexus LF-A supercar ‘op schema’ ligt. Een definitieve introductiedatum voor de LF-A, waarvan het merk al in 2005 (!) een concept-car liet zien, is er echter nog steeds niet.