AMSTERDAM - Honda gaat de Europese Civic Type-R naar de thuismarkt halen. Japan wordt het derde land buiten Europa waar de snelste Europese Civic op de prijslijst staat.

In Japan gaat de auto Civic Type-R Euro heten. Honda blijft de auto in Swindon maken en brengt ‘m in beperkte aantallen naar het thuisland.

Ook de vorige Europese Type-R vond z’n weg naar de Japanse showrooms. Het ligt voor de hand dat ook de 240 pk sterke Mugen-versie in Japan op de markt komt.

De beslissing van Honda om de Euro in het gamma op te nemen is opvallend. De Japanse Civic Type-R, die gebaseerd is op de Honda Civic Sedan, wordt door de kenners namelijk als de betere auto beschouwd.

Sperdifferentieel

De sedan heeft een vermogen van 225 pk en een maximumkoppel van 215 Nm, tegenover 201 pk en 193 Nm voor de Europese hatchback.

De Japanse Civic Type-R heeft ook standaard een sperdifferentieel, bij de Europese Type-R moet je daarvoor de Championship White Edition aanschaffen.

Honda neemt de Civic Type-R Euro in de loop van 2010 in de Japanse prijslijsten op. Hoe de prijs zich verhoudt ten opzichte van die van de plaatselijke Type-R, is nog niet bekend. De Civic Type-R Euro is momenteel buiten Europa alleen in Zuid-Afrika en Australië leverbaar.