AMSTERDAM - De miljard dollar die Amerika had uitgetrokken voor het ‘Cash for Clunkers’-programma is er binnen tien dagen doorheen gejaagd. Het congres heeft echter besloten nog eens twee miljard dollar uit te delen aan kopers van een zuinige auto.

Bij het Amerikaanse Car Allowance Rebate System (‘Cash for Clunkers’) is naar schatting in tien dagen een miljard dollar aan overheidsgeld uitgedeeld aan mensen die hun onzuinige oude auto hebben ingeruild voor een zuinige nieuwe.

Afgelopen woensdag was al voor 775 miljoen dollar aanvragen binnen, waarmee 185.000 auto’s worden gefinancierd.

Het congres heeft besloten nog eens twee miljard dollar uit te trekken waarmee het programma waarschijnlijk tot de tweede week van september zal duren. Naar verwachting moet dat goed zijn voor een half miljoen nieuwe auto’s.

Obama

De Amerikaanse auto-industrie vaart wel bij het ‘Cash for Clunkers’-programma. In juli werd de beste maand in bijna een jaar genoteerd.

President Obama omschrijft het voordeel voor de consument: “Ze besparen zich 700 tot 1.000 dollar per jaar aan brandstofkosten. Verder worden de oudste en vervuilende auto’s van de straat gehaald.”

Aanmerking

Wie een aanspraak wil maken op de slooppremie moet een auto die gemiddeld 13,0 liter op 100 km verbruikt (1:7,7) of meer, inruilen voor een exemplaar dat maximaal 10,6 liter per 100 km (1:9,4) lust. Dan wordt er 3.500 dollar uitgedeeld.

Wie in aanmerking wil komen voor de premie van 4.500 dollar moet een auto die 13,0 liter op 100 km (1:7,7) verbruikt inruilen op een exemplaar dat niet meer verbruikt dan 83 liter op 100 km (1:12).

Lievelingen

Inmiddels hebben de eerste Amerikaanse autofabrieken de productie weer opgeschroefd; wat extra werkgelegenheid betekent. In de toptien van bestverkochte modellen onder het ‘Cash for Clunkers’-programma staan zes modellen van niet-Amerikaanse merken.

Wel worden de meeste in Amerika gebouwd. Met name de Toyota Corolla, Ford Focus, Honda Civic, Toyota Prius en de Toyota Camry zijn de lievelingen van het slooppremiejagende publiek.