AMSTERDAM - Fiat heeft van de Italiaanse minister van Financiën goedkeuring gekregen om Bertone over te nemen. Daarmee is het concern een vestiging rijker waar nichemodellen kunnen worden gemaakt.

Fiat heeft Carrozzeria Bertone overgenomen. Fiat gaat in drie jaar tijd 150 miljoen euro investeren in het bedrijf, dat sinds 2008 wordt geleid door curatoren. In de 96 jaar van het bestaan van de carrosseriebouwer zijn daar auto’s van de meest uiteenlopende pluimage gebouwd – van Lamborghini Miura tot Volkswagen Polo.

Volgens de Italiaanse pers gaat Fiat vanaf 2011 nichemodellen in de fabriek van Bertone bouwen. Welke auto’s dat precies zijn, is nog niet bekend. Fiat wil alleen zeggen dat ze zijn bedoeld voor de Europese en de Noord-Amerikaanse markt.

In 2006 heeft Fiat al geprobeerd om een meerderheidsaandeel in Carrozzeria Bertone te verkrijgen. Daarna was het de bedoeling dat de nieuwe Lancia Fulvia in de fabriek in Grugliasco zou worden gebouwd. De deal ging echter niet door en dat betekende meteen het einde voor de Fulvia. Al sinds 2005 worden bij Bertone geen volumemodellen meer gebouwd.