AMSTERDAM - De 2,5 maand durende bezetting van de SsangYong-fabriek, even buiten Seoel, is beëindigd. De vakbond heeft een overeenkomst gesloten met de protesterende werknemers.

Liefst 76 dagen hebben SsangYong-werknemers die op de nominatie staan voor ontslag, de fabriek bezet gehouden. Vandaag zijn de protesten beëindigd nadat de vakbond met de bezetters is overeengekomen dat van de 974 werknemers die zouden worden ontslagen, 52 procent werkelijk de zak krijgt en er voor de overigen wordt gezocht naar een vervangende functie.

SsangYong moest door de malaise het aantal werknemers van 7.100 verminderen met eenderde. De laatsten die de laan werden uitgestuurd, zijn met de actie begonnen. Die is de afgelopen dagen flink grimmiger geworden.

SsangYong heeft nog steeds uitstel van betaling. Dat betekent niet dat het er florissant uitziet voor het Zuid-Koreaanse merk. Een duidelijk plan voor het nieuwe model is er nog niet en de verkopen in Europa liggen nagenoeg stil omdat de huidige modellen niet voldoen aan de milieu-eisen die hier worden gesteld. De vorige maand zijn in Pyeongtaek slechts 71 auto’s gefabriceerd. Vorig jaar waren dat er nog 10.000.

SAIC, het Chinese bedrijf dat de eigenaar was, is zijn meerderheidsaandeel inmiddels kwijt geraakt.