AMSTERDAM - In Duitsland is de slooppremie een doorslaand succes. Toch blijkt dat niet alle ingeruilde auto’s op de sloop belanden. Naar schatting zijn zo’n 50.000 stuks in hun geheel of gedeeltelijk doorverkocht.

Het Duitse Bund Deutsche Kriminalbeamter schat dat 50.000 auto’s, die zijn ingeruild in het kader van de slooppremie, illegaal zijn doorverkocht in Afrika en Oost-Europa.

Tot dusver zijn in Duitsland 1,7 miljoen auto’s aangeboden voor de slooppremie. Daarvan zijn er meer dan 500.000 al werkelijk door de pers gegaan.

Duitsers ontvangen een premie tot 2.500 euro als ze hun auto voortijdig laten slopen.

Deelschroot

Volgens de Duitse krant Bild worden de sloopauto’s voor een gedeelte ontmanteld en vervolgens doorverkocht. Daar kan de motor bijvoorbeeld nog jarenlang dienst doen.

Volgens de krant zijn de kosten voor de belastingbetaler door de fraude 125 miljoen euro. “Auto’s worden als schroot of deelschroot geclassificeerd en vervolgens naar het buitenland gebracht.”

Vrijbrief

De Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück gaat het misbruik onderzoeken en wil proberen het verloren geld terug te halen.

Milieuorganisatie Umwelthilfe denkt dat minimaal het dubbele aantal auto’s is verduisterd en vertelde al eerder hoe eenvoudig het is om een sloopauto door te verkopen.

“Het programma is een vrijbrief voor bedrog. Met belastinggeld is de opbouw van een helernetwerk gefinancierd en de staat kijkt bewust de andere kant op.”