AMSTERDAM - De trend die zich vorige maand in de VS heeft ingezet, gaat door. De autoverkopen lijken over hun dieptepunt heen, als is er met een verlies van 12,2 procent ten opzichte van vorig jaar nog niets om over naar huis te schrijven.

In Amerika zijn in de maand juli 997.824 auto’s en ‘trucks’ verkocht. Dat is 12,2 procent minder dan in juli 2008. Vorige maand werd met een verkoop van 925.824 nog 33,7 procent minder verkocht dan vorig jaar.

Eén van de redenen dat de verkoop opkrabbelt, is de ‘Cash for Clunkers’-actie waarbij Amerikanen een premie tot 4.500 dollar krijgen als ze hun benzineslurper inruilen voor een zuiniger modelletje.

Met name voor de Amerikaanse concerns is er goed nieuws. Ford Motor Company schreef ten opzichte van het vorige jaar zelfs twee procent winst. Het bedrijf ziet het marktaandeel voor de negende keer in tien maanden stijgen.

Bij Chrysler blijft het verlies in juli beperkt tot negen procent. General Motors, dat bezig is met het afwikkelen van het faillissement, scoort met een min van negentien procent nog steeds slecht. GM ziet het marktaandeel dalen van 20,5 naar 18,9 procent.

Japanners

De Japanse merken lijken achter te blijven op de Amerikaanse automarkt. Toyota schrijft ten opzichte van de vorige julimaand een verlies van 11,4 procent. Het marktaandeel stijgt daarentegen van 1,7,4 naar 17,5 procent en daarmee gaat het Ford voorbij als de nummer twee.

GM houdt nog altijd de hoogste positie. Honda zag de verkopen afnemen van 138.744 auto’s in juli 2008 tot 114.90 stuks in de vorige maand; een verlies van 17,3 procent. Nissan moet 24,6 procent inleveren.

Subaru

Opnieuw komt Subaru als winnaar uit de bus. Daar wordt een winst geschreven van liefst 34,2 procent. Er vonden vorige maand 21.839 Subaru’s een nieuwe baas in Amerika. Veder doen Hyundai en Kia het met een winst van twaalf en vijf procent goed in de VS.

Tot slot gaat er een eervolle vermelding naar Volvo - nog steeds een merk van Ford - dat een plus noteert van 26 procent. Vorig jaar werden er in juli 5.124 auto’s van dat merk verkocht en in de vorige maand waren dat er 6.441.