AMSTERDAM - Na een moeizame start heeft Smart momenteel nu eindelijk de wind in de zeilen. Geen wonder dat de productplanners druk aan het broeden zijn op nieuwe versies. Het lijkt er nu op dat er een nieuwe loot aan de stam komt in de vorm van de Smart ForThree.

Dat meldt Autocar, dat zich beroept op patenttekeningen die het te zien heeft gekregen. Het interieurontwerp doet sterk denken aan dat van de legendarische McLaren F1 (foto 2).

Dat betekent de bestuurdersstoel centraal voorin en de twee passagiers aan weerskanten achterin. Achter passagiers bevindt zich verder nog een kleine kofferruimte.

De ForThree moet het sportievere koperspubliek plezieren. In zekere zin is deze auto dan ook een spirituele opvolger van de Smart Roadster. Die ging in 2005 uit productie, nadat er 43.091 exemplaren een eigenaar hadden gevonden.

Motorenpalet

Als de kleine driezitter er komt, kan hij profiteren van een geheel nieuw motorenpalet. Reken op driecilinder benzine- en dieselmotoren met een cilinderinhoud tussen 0,8 liter en 1,4 liter. Een transmissie met dubbele koppeling vormt een welkome aflossing van de huidige, sequentiële transmissie.

We moeten nog wel even geduld hebben: als-ie al komt, is dat niet voor 2014. Verder wordt er bij Smart een vierzitter gepland die in samenwerking met Renault wordt ontwikkeld.