AMSTERDAM - Volkswagen is in Death Valley druk aan het testen met de nieuwe generatie Touareg, die een en ander recht moet zetten.

De belangrijkste verandering is dat Volkswagen de Touareg op dieet heeft gestuurd. Allereerst gebruikt het merk meer lichtgewicht materialen, zoals bijvoorbeeld aluminium.

Daarbovenop komt nog eens dat de SUV kleiner wordt. Een logisch gevolg van het feit dat de Touareg weer z’n platform gaat delen met de Audi Q7 en de Porsche Cayenne, die ook krimpen.

Door het lagere gewicht wordt de Touareg lichtvoetiger en, belangrijker nog, daalt het verbruik. In deze tijden van CO2-regels is dat natuurlijk geen overbodige luxe.

Ook een nieuw motorenpalet helpt daarbij. We verwachten alleen nog geblazen motoren, TDI’s en TSI’s dus. Ook de 3,0-liter TFSI met supercharger is een goede kanshebber voor een plekje voorin de nieuwe Touareg.

Groene variant

Heel misschien komt Volkswagen voor de oliesjeiks nog met een W12-versie, maar wij zouden ons geld er niet op zetten.

Wel komt er na enige tijd een hybride Touareg beschikbaar, omdat Porsche immers toch al de hybridetechniek klaar heeft voor dit platform.

Wanneer deze groene Touareg komt is nog onduidelijk, maar de gewone versies komen eind 2010/begin 2011 bij de dealers te staan.