AMSTERDAM - Het Volkswagen-concern doorstaat de crisis redelijk goed. Vele concurrenten schrijven verlies, maar bij VW wordt nog steeds winst gemaakt. Al is die harder gedaald dan vooraf werd verwacht.

Volkswagen is in het tweede kwartaal gedaald met 83 procent tot 283 miljoen euro. Dat is flink meer dan was voorspeld. Natuurlijk heeft ook Volkswagen te maken met een lagere vraag.

Ondanks dat denkt Wolfsburg over het gehele jaar winst te schrijven. In het eerste halfjaar zijn de opbrengsten van het concern met 9,4 procent gedaald tot 51,2 miljoen euro.

In totaal heeft VW de beschikking over 12,3 miljard euro kapitaal. Dat is 4,3 miljard euro meer dan vorig jaar. Met het geld wil VW onder meer Porsche gaan overnemen. Naar verwachting gaat die transactie 8 miljard euro kosten. Om de reserve solide te houden, moet de spaarpot met vier miljard euro worden aangevuld.

De verkoop van Volkswagen is 4,4 procent gedaald terwijl de markt gemiddeld een daling van 18 procent liet zien. In Duitsland, Brazilië en China werden zelfs meer VW’s verkocht. Het wereldwijde marktaandeel steeg van 9,9 procent tot 12 procent in het eerste halfjaar van 2009.