AMSTERDAM - Greenpeace in Duitsland heeft aangegeven Opel te willen helpen om hun auto’s te promoten. Dan moet Opel wel met milieuvriendelijke auto’s voor de dag komen.

Opel drijft op het moment op financiële hulp van de Duitse staat. Greenpeace fronst daarbij de wenkbrauwen omdat tijdens de onderhandelingen ‘van alles ter sprake is gekomen, behalve het ecologische karakter van de auto’s’.

Greenpeace vindt dat met het overheidsgeld lichtere, zuinigere en minder krachtige auto’s moeten worden ontwikkeld. “Opel moet minstens één familieauto op de markt brengen die minder dan 3 liter per 100 km verbruikt.”

Greenpeace wil als inspiratie voor Opel de SmILE weer onder het stof vandaan halen. Deze auto stamt uit 1996 en is destijds door Greenpeace gebouwd op basis van de Renault Twingo.

Comfort

“We hebben er mee laten zien hoe je zonder in te leveren op comfort, veiligheid, kracht en comfort 1:30 kan rijden,” vertelt de Duitse woordvoerder van de milieu-organisatie.

Als Opel volgens dit principe auto’s gaat maken wil Greenpeace die producten gaan promoten. Dat deed die organisatie eerder in de jaren ’90 met Greenfreeze koelkasten die technieken gebruiken waarbij minder chemicaliën werden gebruikt.

Om de overheid te overtuigen van de bedoelingen van Greenpeace is economieminister zu Guttenberg een rit in de SmILE beloofd.