AMSTERDAM - Het zal geen verrassing zijn dat de halfjaarcijfers van PSA er niet al te florissant uitzien. In de presentatie ervan wordt meteen even vooruitgeblikt naar de milieu-innovaties van de komende jaren.

PSA, het Franse concern dat bestaat uit Peugeot en Citroën, heeft over het eerste halfjaar van 2009 een verlies geboekt van 962 miljoen euro.

Dit doordat de verkopen met 21,8 procent omlaag zijn gegaan. De directie denkt dat aan het einde van 2010 de cijfers er weer wat beter uit gaan zien.

Groene plannen

Tijdens de presentatie van de cijfers zet PSA ook nog eens alle groene plannen voor de komende jaren op een rijtje.

Voor dit jaar staan van de Peugeot 207, Citroën C3 en de DS3 varianten op de planning die 99 gram CO2 per kilometer uitstoten. In het jaar erna maakt een start/stop-systeem zijn opwachting waarmee een PSA-product vijftien procent zuiniger wordt. 

Aan het einde van 2010 staat een volledig elektrische stadsauto op de planning. Dat is een Peugeot-variant van de Mitsubishi i MiEV, die waarschijnlijk 008 gaat heten.

Zuinige driecilinder

Bij de presentatie van de nieuwe C3 heeft Citroën al aangegeven dat er een nieuwe generatie zuinige en schone driecilinder motoren aankomt voor dit model. Die liggen met hun uitstoot eveneens zo rond de 99 gram CO2 per kilometer. Volgens de PSA-kalender moet het in de helft van 2011 moet het zo ver zijn.

De hybride diesel, die PSA al jarenlang aankondigt, staat op de planning voor de tweede helft van 2011. In 2012 staat er vervolgens een plug in-hyrbide op de kalender die een CO2-uitstoot moet scoren van 50 gram CO2 per kilometer.

Het spektakelstuk waar we onlangs gewag van maakten, komt niet in de lijst voor – maar de presentatie pretendeert natuurlijk geen volledigheid.