Nu Porsche-baas Wendelin Wiedeking het veld heeft geruimd, is de weg vrij naar een integratie van Porsche in het VW-concern.

Wendelin Wiedeking was samen met zijn financiële man Holger Härter degene die aan de rem hing bij het plan om Porsche in Volkswagen te integreren. Het plan van de twee was juist omgekeerd: Volkswagen had door Porsche moeten worden gekocht. Een miljardenschuld die het gevolg was van het aankopen van VW-aandelen gooide echter roet in het eten.

Na het aftreden van de twee willen Porsche en Volkswagen gauw zakendoen. Tot 13 augustus wordt er gewerkt aan een concept en uiterlijk in 2011 moet de nieuwe onderneming, waarbij Porsche de tiende loot aan de VW stam is, van start gaan.

De families Piëch en Porsche zijn met vijftig procent grootaandeelhouders van het concern. Daarna volgt de deelstaat Nedersaksen met een aandeel van twintig procent. Qatar koopt zich voor negentien procent in. Daarvoor wordt 750 miljoen euro meegenomen. Met dat geld worden de financiële gaten bij Porsche dichtgestopt. Verder eist de IG Metall een aandeel in het nieuwe concern. Waarschijnlijk verwerft de vakbond een aandeel van tien procent. “Bij de fusie moeten de werknemers als winnaars uit de bus komen. Anders accepteren we de overname niet,” vertelt een woordvoerder in het Duitse Handelsblatt.

Grootaandeelhouder Wolfgang Porsche, kleinkind van Ferdinand, stelt intussen de sportwagenliefhebbers gerust. “Porsche binnen Volkswagen zal onafhankelijk blijven functioneren. Daarvan hangt het succes van het merk af. De Porsche-mythe leeft en zal nooit ten onder gaan.”