AMSTERDAM - Smart heeft de cdi voor het nieuwe modeljaar een flink stuk krachtiger gemaakt. Het verbruik, en dus ook de CO2-uitstoot van de diesel blijven echter gelijk.

Voor het nieuwe modeljaar is de Smart Fortwo cdi 21 procent krachtiger geworden. Dat betekent dat het dieseltje voortaan 54 pk levert en een maximale trekkracht heeft van 130 Nm.

Met zijn nieuwe spierballen snelt het toverei in 16,8 seconden van 0 naar 100 km/u. Het verbruik is en was 3,4 liter op 100 en de bijbehorende CO2-uitstoot is 88 gram CO2 per kilometer. Daarmee is deze auto de enige diesel die in de felbegeerde 14 procents bijtellingcategorie valt.

Door de toegenomen trekkracht is het mogelijk geweest de automatische versnellingsbak opnieuw te programmeren. Het derde en vierde verzet zijn langer gemaakt, waardoor het Smartje minder hoeft te schakelen. Die wijzigingen zijn gunstig voor het verbruik en het geluidsniveau.

Ook aan de benzine-Smarts is voor het nieuwe modeljaar gesleuteld. Het gevolg is dat alle modellen van het merk vallen binnen de Euro 5-emissienorm. Verder behoren parelzwarte accenten in het interieur en de komst van een middenarmsteun tot de wijzigingen voor het nieuwe modeljaar.