AMSTERDAM - De machtsstrijd in de directiekamers van Volkswagen en Porsche hebben Porsche-directeur Wiedeking de kop gekost. Holger Härter, zijn financiële man, volgt in zijn kielzog.

Bij de overnameperikelen rond Porsche en Volkswagen rommelt het al een tijdje tussen de families Piëch en Porsche en Porsche-directeur Wendelin Wiedeking.

Na een marathonzitting van de Raad van Toezicht, is deze ochtend besloten Wiedeking de deur te wijzen. Michael Macht, tot op heden verantwoordelijk voor het productieproces bij Porsche, is de opvolger van Wiedeking.

Ook Holger Härter, de financiële directeur bij de sportautobouwer, ruimt het veld. Hij wordt gezien als de verantwoordelijke voor de massale aankoop van Volkswagen-aandelen dat Porsche 9 miljard euro in het rood bracht. 

Porsche

Wiedeking was zeventien jaar de baas bij Porsche. Hij bracht het merk, dat destijds aan de rand van de afgrond stond, weer terug op het wereldtoneel.

Zijn contract liep nog tot 2012 en om dat af te kopen is hem 50 miljoen euro geboden; de helft daarvan gaat naar een sociale stichting. Härter moet genoegen nemen met 12,5 miljoen euro.

Wiedeking streed de laatste tijd tegen de verkoop van zijn merk aan Volkswagen, dat Porsche in het concern wil integreren.

Qatar

In de plaats daarvan wilde hij de oliestaat Qatar binnenhalen als geldschieter om de negen miljard euro schuld te compenseren.

De families Porsche en Piëch zien een integratie van Porsche in Volkswagen echter wel zitten. Tijdens de zitting van vannacht is besloten om het kapitaal van Qatar alsnog te gebruiken om dat de laten slagen.