AMSTERDAM - Alfa Romeo stapt van typeaanduidingen in cijfers af. De langverwachte opvolger van de 166 krijgt een naam die een vlaggenschip waardig is: Diva.

Het Franse l’Automobile meldt dat de opvolger van de Alfa 166 wordt verwacht in 2012 en Diva zal gaan heten. Het wordt een nieuwe vlaggenschip in de Alfa-reeks. Die wordt gemist sinds in december 2007 de productie van de 166 stopte.

Sindsdien doen verschillende geruchten over de nieuwe grote Alfa de ronde. Er zou samenwerking met Jaguar zijn gezocht om het achterwielaangedreven platform te lenen van de XF. Ook zou er een vrijerij met Maserati zijn geweest dat met de techniek Quattroporte eveneens een kandidaat in huis heeft om Diva-donor te zijn.

De nieuwe samenwerking met Chrysler werpt echter een geheel nieuw licht op de zaak. Volgens het Franse blad zou Alfa gebruik kunnen maken van het onderstel van de 300C die nog altijd is gebaseerd op de techniek van de Mercedes E-klasse van twee generaties geleden.

Alfa Romeo staat voor de Diva klaar met zelf ontwikkelde een 284 pk sterke V6 met directe brandstofinjectie. Die beleeft overigens in 2011 zijn debuut in 159-opvolger Giulia.

Met turbo’s zou de V6 goed zijn voor een vermogen van 340 pk. Daarmee is het een ideale vervanger voor de 5,7-liter Hemi-motor van de 300C.