AMSTERDAM - Prototypes van de nieuwe generatie BMW 1-serie hebben we al vaker gezien. Dit keer kwam onze spionagefotograaf ‘m tegen met apparatuur aan de wielen die doet vermoeden dat er een vierwielaandrijver in de maak is.

De kleine BMW 1-serie heeft de Beiers in de afgelopen jaren geen windeieren gelegd. Logisch dus, dat het project een vervolg krijgt. Dat rijdt hier rond en in 2011 moet het klaar zijn.

Dan verschijnen er in elk geval meer carrosserievarianten. Zo staat er een driedeurs shooting brake op het programma en komt er een vijfdeurs Sportback-achtige, om maar even in Zuid-Duitse terminologie te blijven.

Maar niet alleen op het gebied van carrosserievarianten is er nieuws. Dit prototype rijdt namelijk rond met speciale apparatuur aan de wielen die we doorgaans alleen tegenkomen bij vierwielaandrijvers. Grote kans dus, dat hier de eerste vierwielaangedreven 1-serie rondrijdt.

Turbotechniek

Het X-Drive-systeem zou goed passen bij het hypermoderne motorenaanbod van de BMW. We verwachten namelijk turbotechniek op kleine motoren. Het programma zou zelfs aftrappen met een geblazen 1,3-liter met vermogens tot 177 pk.

Verder ziet het er naar uit dat BMW de 1-serie ook een sportieve inslag geeft. Wij halen natuurlijk onze neus niet op voor de huidige 130i, maar een ultralichte 1-serie Supersport of zelfs een echte M-versie van de kleinste BMW doet ons watertanden. Was het maar vast 2012, want dan verwachten we een dergelijk model.