AMSTERDAM - Bij Rolls-Royce staat de nieuw kleine Ghost klaar voor de start. In Goodwood zijn alvast de belangrijkste cijfers vrijgegeven die horen bij het nieuwe model.

Zoals al bekend was, monteert Rolls-Royce een geblazen 6,6-liter V12 in de Ghost. Die is gekoppeld aan een achttraps ZF-transmissie en levert 570 pk.

De maximale trekkracht is 780 Nm bij 1.500 toeren per minuut. Met die techniek kan de de limousine in 4,9 seconden van 0 naar 100 km/u en de topsnelheid is netjes begrensd op 250 km/u.

Rolls-Royce meldt verder dat er veel aandacht aan de wegligging is besteed. Het overhellen en deinen is tot een minimum beperkt om het grootste comfort te kunnen garanderen. Verder is de Ghost, zoals het een Rolls-Royce betaamt, zowel vanbinnen als vanbuiten zo goed als geruisloos.

Wielbasis

De kleine Rolls heeft een lengte van 5,40 meter, is 1,95 meter breed en 1,55 meter hoog. De wielbasis is 3,30 meter. Rolls-Royce toont de productieversie van de Ghost komende september voor het eerst op de IAA in Frankfurt. De eerste exemplaren worden aan het einde van dit jaar in Europa afgeleverd.

Rolls-Royce geeft voor Europa een prijs op van 213.000 euro zonder belastingen. Inclusief BTW en BPM en een toeslag voor het ontgetwijfeld donkerrode energielabel komt dat in Nederland op 340.000 euro, maar reken maar dat de Rolls slachtoffer wordt van nog meer belastingen.

Daarmee komt hij op een bedrag om van achterover te slaan. Maar hij wordt hoe dan ook goedkoper dan zijn grote broer Phantom die een vanafprijs heeft van zo'n 530.000 euro.