AMSTERDAM - India staat sinds vorige week op vier wielen: de eerste Tata Nano's zijn afgeleverd aan hun eigenaren.

Tijdens een feestelijke uitreiking in Mumbai overhandige Ratan Tata, de hoogste baas bij het merk, de sleutels aan de eerste drie eigenaren van een Nano.

Tata heeft de Nano in het leven geroepen om Indiërs de mogelijkheid te geven van hun tweewieler over te stappen in een echte auto. In India worden zeven keer zoveel tweewielers verkocht als auto’s.

De vraag naar de Nano is overweldigend en de kopers van de eerste serie, die bestaat uit 100.000 stuks, zijn middels een loterij geselecteerd.

Ingezegend

De eerste eigenaar van een Tata Nano is de 59-jarige douanebeambte Ashok Raghunath Vichare. Hij bestelde een prijzige LX-versie en de eerste rit van de auto ging met het complete gezin naar een hindoetempel waar de auto is ingezegend.

De productie van de Nano liep vertraging op omdat er problemen waren bij de landonteigening voor de bouw van de Nano-fabriek. Als tijdelijke oplossing wordt de Nano nu naast andere Tata-modellen in een andere vestiging gebouwd.

Volle kracht

Pas later kan de productie daarvoor op volle kracht komen. Aanvankelijk is de Tata Nano alleen voor de Indiase markt bestemd. Een Europese versie is echter al in de maak en die kunnen vroeg in het volgende decennium op de kade verwachten.