AMSTERDAM - Porsche kondigde enkele maanden geleden nog trots aan dat het Volkswagen ging overnemen, maar het kan verkeren in autoland. Het merk uit Stuttgart zit nu met zo’n hoge schuldenlast, dat de Volkswagen Groep een overnamebod gaat plaatsen.

Dat meldt Der Spiegel. In de eerste instantie neemt Volkswagen een aandeel van 49,9 procent in Porsche, in een tweede stap neemt Volkswagen de fabrikant uit Zuffenhausen volledig over. In totaal betaalt het concern uit Wolfsburg 8 miljard euro voor Porsche.

Zodoende ontstaat het Porsche-Volkswagen concern, waarin de families Piëch en Porsche een belang van meer dan 50 procent hebben.

De deelstaat Nedersaksen bezit vervolgens 20 procent van de aandelen en het Emiraat Qatar heeft tussen de 14,9 en 19,9 procent.

Koppen rollen

Porsche wordt het tiende merk in de rijkgevulde portefeuille van de Volkswagen Groep. De overige negen zijn Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Volkswagen Bedrijfsauto’s en Scania/MAN.

Porsche heeft in z’n poging om de Volkswagen Groep over te nemen een schuld van ongeveer tien miljard euro opgebouwd. Hierdoor gaan er bij een overname door Volkswagen vrijwel zeker koppen rollen.

Gouden handdruk

‘Godfather’ Ferdinand Piëch wil Porsche-topman Wendelin Wiedeking met een gouden handdruk wegsturen en ook Porsche’s financieel directeur Holger Härter, die het noodlottige overnametraject in gang zette, hoeft niet op een betrekking binnen het nieuwe concern te rekenen.