Spirra Europe is tot nu toe vooral bekend door de import van de Spirra, een Koreaanse supersportwagen met een ruim 400 pk sterke V6.

De importeur laat zich nu echter van een totaal andere kant zien, want onder de noemer All Green Vehicles (AGV) gaat het bedrijf in Nederland elektrische auto’s maken – waaronder elektrische versies van de Volvo’s C30 en V50.

Dat verklaart Wim de Vreede van Spirra Europe aan AutoWeek. “We kunnen en willen niet om de elektrische auto heen, dus het is goed nieuws dat we in Nederland aan de slag kunnen met innoverende voertuigen.”

In samenwerking met de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij (BOM) is All Green Vehicles op het moment bezig met de bouw van een nieuwe fabriek is Oosterhout.

De komst van die fabriek, die voorzien is van een eigen teststraat en in september de deuren moet openen, moet de provincie Noord-Brabant een innoverend imago geven.

C30 en Spirra E

AGV is van plan om ook elektrische auto’s onder de eigen naam te gaan bouwen. De Vreede: “We krijgen dan kleine vrachtwagentjes van Suzuki binnen die ontdaan zijn van alle overbodige spullen. Die voorzien we dan zelf van een elektrische aandrijflijn. Alle auto’s uit onze fabriek krijgen pakketten met lithium-ionaccu’s aan boord die we zelf ontwikkelen.”

Verder onderhandelt AGV op dit moment met verschillende reguliere autofabrikanten om meer elektrische auto’s te gaan bouwen. Welke dat precies zijn kan De Vreede nog niet kwijt, maar Volvo is in ieder geval bevestigd.

“Zodra de fabriek helemaal operationeel is, gaan we C30’s en V50’s ombouwen naar elektrische exemplaren.” Daarnaast is AGV druk bezig met een elektrische versie van de Spirra, die Spirra E gaat heten en eind dit jaar in de verkoop moet gaan.