AMSTERDAM - Fiat is opnieuw op het overnamepad. Dit keer heeft het Carrozzeria Bertone op de korrel. Aan het eind van de maand wordt bekend gemaakt wie de nieuwe eigenaar wordt van Italië’s oudste carrosseriebouwer.

Bertone lijdt al enige tijd een bestaan in de schaduw. In december 2005 stopte de volumeproductie bij het bedrijf en raakte Bertone failliet.

Sindsdien is af en toe een verrassende ontwerpstudie het enige wat we nog vernemen van het ooit zo illustere bedrijf. Inmiddels zitten vijf partijen op het vinkentouw voor de overname van Bertone.

Naast Fiat zijn dat volgens Automotive News de Italiaanse ondernemers Giarnmario Rossignolo en Domenico Reviglio, het Chinese FAW en een onbekend Spaans consortium.

Aluminium sportauto

Op 16 juli sluit de inschrijving voor de overname. Aan het einde van de maand maken de curatoren de nieuwe eigenaar bekend. Fiat vertelt niet wat de plannen zijn met de vestiging in Turijn.

Rossignolo wil een aluminium sportauto bouwen en Reviglio loopt rond met plannen voor lage emissie-auto’s.

Met twee diensten kunnen bij Bertone in Turijn 70.000 auto’s per jaar worden gebouwd. Met drie diensten is de fabriek op volle sterkte en is er ruimte voor 100.000 auto’s. Bij Bertone zijn nog 1.140 mensen in dienst. Aan het einde van 2007 waren dat er nog 1.450.