Het is RHJ International menens wat betreft de overname van Opel. Nadat de Belgische investeringsmaatschappij gisteren een officieel bod op de autofabrikant bekendmaakte, probeert RHJ nu ook de verschillende overheden en vakbonden gerust te stellen met concrete beloften.

De belangrijkste belofte van RHJ is dat Opel in 2011 weer winst maakt. Maar daar blijft het niet bij. De Belgen willen verder dat twee Vauxhall-fabrieken in Engeland en een Opel-fabriek in Bochum openblijven. Verder zegt een woordvoerder dat RHJ in 2015 alle overheidsleningen heeft terugbetaald. De investeringsmaatschappij zegt 3,8 miljard euro van de Duitse overheid nodig te hebben. Dat is 700 miljoen euro minder dan Magna verlangt.

De openbare lobby van RHJ International is niet zo vreemd, want de investeringsmaatschappij is onbekend en dus zijn de vakbonden en overheden huiverig voor een overname door de Belgen. Tot nu toe hebben de vakbonden en de overheden hun voorkeur uitgesproken voor Magna en als die deal afketst voor een overname door Fiat.

Een consortium bestaande uit Magna en de Russische Sberbank lag na het ondertekenen van een principeakkoord met GM op pole-position voor de overname van Opel. Geschillen over onder meer de royalty’s die aan GM moeten worden afgedragen en de status van Opel in Rusland gooien echter roet in het eten. Om die reden heeft Magna vandaag een directievergadering over de overname afgelast. Volgens de planning zouden GM en Magna op 15 juli de deal beklinken.