AMSTERDAM - Na de onthulling van een CR-Z concept-car bleef het vanuit het Honda-hoofdkwartier lange tijd stil omtrent de hybride coupé. Nu heeft de directie het stilzwijgen verbroken: in februari staat de auto in de Japanse showrooms.

De auto komt ook naar ons land, maar wanneer dat is, is vooralsnog onbekend.

Honda kondigt bij monde van de nieuwe CEO Takanobu Ito wel aan dat het eind dit jaar een Europese introductiedatum voor de CR-Z bekendmaakt.

De hybride sportwagen zal in de Honda-fabriek in Suzuka worden geproduceerd. Honda heeft hier een derde productielijn opgezet. Honda maakt hier ook de Insight en de Civic Hybrid.

Elektromotor

De CR-Z krijgt het IMA-systeem (Integrated Motor Assist), dat we ook al kennen uit de twee huidige hybrides, de Insight en Civic Hybrid.

In de spirituele opvolger van de CRX koppelt Honda de elektromotor waarschijnlijk aan een grotere benzinemotor dan in de twee andere hybrides. De 1,4- of 1,8-liter benzinemotoren uit de Honda Civic zijn bijvoorbeeld goede kanshebbers.

Volgend jaar maakt een hybride versie van de Jazz, Honda’s hybridekwartet compleet. De productieversie van de CR-Z staat in ieder geval op de Tokyo Motor Show, die in oktober z’n poorten opent.