AMSTERDAM - Seat liet bij de introductie van de FR en de Cupra het nodige los over de Ibiza’s die in 2010 komen. De ST, de stationwagon, maakt in het tweede kwartaal zijn debuut. Ook is er volgend jaar motorennieuws.

De Ibiza ST is de geestelijk opvolger van de Cordoba Vario, de compacte stationwagon waarmee Seat in de jaren negentig van de vorige eeuw in het B-segment actief was.

In het tweede kwartaal kunnen we de al eerder aangekondigde versie in de showrooms verwachten, naar verwachting debuteert hij op de Salon van Genève.

Er staan eveneens nieuwe motoren op stapel, en de ST profiteert daar direct van. Vanwege de komst van de Euro 5-emissienormen ruimen oudere motoren, zoals de 1.6 het veld. Daarvoor in de plaats komt halverwege 2010 de 1.2 TSI die al in de VW Polo zit.

Zuinigheidswonder

Er is al een Ibiza Ecomotive met driecilinder 1.4 TDI, maar eind 2010 of begin 2011 introduceert Seat een vernieuwde versie. Die beschikt over de 1.2 TDI met 75 pk die Volkswagen liet zien in de Polo Bluemotion II concept.

Met een CO2-uitstoot van onder de 90 gram per kilometer wordt Ibiza Ecomotive ‘II’ het zuinigheidswonder van de reeks.