AMSTERDAM - Eerder dan verwacht heeft General Motors zijn herstructureringsprogramma doorgevoerd. Vandaar dat GM vandaag weg is uit de zogenaamde Chapter 11-bescherming en als ‘New GM’ een nieuwe start maakt.

Onder ‘New GM’ zijn de gezonde onderdelen ondergebracht van het General Motors zoals we dat nu nog kennen.

De definitieve start kan plaatsvinden omdat de rechter de zaken van schuldeisers van het oude GM af heeft gewezen. Deze schuldeisers blijven nu met lege handen achter.

De overheden van Canada en de Verenigde Staten hebben in totaal ongeveer 50 miljard dollar in het overleven van GM gepompt.

Beschamen

Fritz Henderson, chief executive van GM, belooft dat zijn concern het vertrouwen van de Amerikanen en de overheden niet zal beschamen.

“We hebben de afgelopen weken laten zien dat we wel degelijk snel kunnen handelen, terwijl ons nog wel eens werd verweten dat we een te trage organisatie hadden. We verwachten dat we onze schuld al voor de gestelde deadline van 2015 kunnen terugbetalen,” aldus Henderson.

Overheid

Met de nieuwe structuur heeft de Amerikaanse overheid 60,8 procent van GM in handen. De Canadese overheden hebben een belang van in totaal 11,7 procent en de vakbond UAW 17,5 procent. De overige tien procent is in handen van de obligatiehouders.