AMSTERDAM - Het is even wennen voor de behoudende Jaguar-fans, maar dit is dan de langverwachte nieuwe generatie van de XJ. We kunnen ‘m eerder tonen dan Jaguar eigenlijk voor ogen had, want de officiële onthulling vindt vanavond pas plaats.

De voorkant van de auto lijkt sterk op die van de C-XF concept-car, die destijds de voorbode was van de XF. Aan de achterkant is de nieuwe XJ een stijlbreuk met de Jaguars die we tot nu toe kennen, ontwerper Ian Callum lijkt hier enigszins geïnspireerd te zijn door auto’s als de Lancia Thesis en Bentley Continental Flying Spur.

Omdat de onthulling nog plaats moet vinden, hebben we nog niet de exacte specificaties van de verschillende versies. Maar wie naar het onlangs bijna geheel vernieuwde motorenpalet van de XF kijkt, kan het gamma van de XJ goed invullen.

Jaguar start waarschijnlijk met de bekende 3,0-liter V6, goed voor 238 pk. Daarboven bevinden zich de 5,0-liter V8 met 385 pk en de 5,0-liter V8 met supercharger, die 510 pk mobiliseert. Ook is er de nieuwe 3,0-liter turbodiesel, die 240 pk levert en als S-versie zelfs 275 pk.

Het grote publiek kan de nieuwe XJ voor het eerst op de IAA in Frankfurt zien. De nieuwe Jaguar komt niet voor het eerste kwartaal van 2010 bij ons op de markt.