AMSTERDAM - Nu de toekomst van Saab wat zekerder lijkt na de overname door Koenigsegg, kan het merk zich tenminste weer gaan concentreren op het bouwen van auto’s. De nieuwe 9-5 bijvoorbeeld, die onlangs weer door onze spionagefotograaf werd gespot.

De nieuwe 9-5 stamt nog uit het tijdperk waarin Saab was ingelijfd bij General Motors. Daarom vindt een hoop techniek van de Opel Insignia zijn weg naar de 9-5.

Wel wordt de auto gebouwd in Trollhättan, de thuisbasis van het Zweedse merk. Onze spionagefotograaf zag deze nog zwaar gecamoufleerde 9-5 sedan rijden in de Alpen.

De sedan verwachten we kort na zijn introductie op de IAA in de showrooms te zien. De stationwagon komt dan een half jaartje later, in de loop van 2010. Inmiddels is de productie van de oude 9-5 gestopt, vorige week rolde het laatste exemplaar van de band.

De 9-5 is daarmee 12 jaar in productie geweest, maar een echte verkooptopper is het nooit geworden. Wellicht dat de nieuwe generatie, die met modernere techniek de strijd aangaat, wel potten kan breken.