Het kabinet heeft de uitgewerkte plannen bekendgemaakt die het elektrisch rijden in Nederland een flinke duw in de gewenste richting moeten geven.

Gisteren werd al bekend dat de Nederlandse overheid in totaal 65 miljoen euro uittrekt voor diverse subsidies.

Dit geld is bestemd voor bijvoorbeeld ondersteuning van praktijktesten, research en een voordeel van 20 procent door fiscale faciliteiten op investeringen in de laadinfrastructuur.

Bedrijven krijgen gemiddeld 8.000 euro subsidie bij de aanschaf van een elektrische auto. Die auto’s zijn vrijgesteld voor BPM en wegenbelasting en hebben een lagere bijtelling (10 procent).

De overheid zelf belooft het voortouw te nemen bij de stap naar elektrische mobiliteit door het investeren in elektrische auto’s voor de eigen wagenparken. Zo heeft de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld al een elektrische Golf Variant en een aantal Thinks in de vloot. Mede door z’n voortrekkersrol wil de overheid Nederland maken tot een land dat vooroploopt op de weg naar elektrische mobiliteit.

Daarnaast gaat het zogenoemde ‘Formule E-team’, dat ‘kansen en dilemma’s op het gebied van elektrisch rijden opzoekt een aanpakt’. Het E-Team zal bestaan uit mensen uit de kennisindustrie, de markt en het maatschappelijk middenveld.

Het team verbindt bijvoorbeeld lokale initiatieve om zo een landelijk dekkend laad- en betaalsysteem voor elektrische auto’s te bewerkstelligen.