AMSTERDAM - Nederland wil op het gebied van elektrische auto’s een voortrekkersrol in Europa vervullen. Om die reden trekt het kabinet de komende jaren in totaal 65 miljoen euro uit om de ontwikkeling van elektrische auto’s te bevorderen.

Dat meldt persbureau ANP. De subsidie moet investeringen vanuit het bedrijfsleven aanjagen. Eurlings hoopt dat ondernemers dankzij de subsidie in de komende jaren minimaal een half miljard steken in de ontwikkeling van moderne accutechnologie en elektrische voertuigen.

Ook hopen de betrokken ministeries dat bedrijven een vloot elektrische auto’s aanschaffen voor hun personeel. De overheid investeert zelf in de bouw van de broodnodige laadpunten voor de elektrische auto’s.

Het kabinet heeft hoge verwachtingen voor de elektrische mobiliteit in ons land. In 2025 moeten er maar liefst 1,3 miljoen elektrische auto’s rondrijden. Zodoende zou de luchtkwaliteit in met name de grote steden flink verbeteren.

Optimistisch

Experts vinden dit aantal veel te optimistisch, omdat het nog vele jaren duurt voordat de prijs van een elektrische auto tot een acceptabel niveau is gedaald.

Bovendien is er voor een dergelijk aantal elektrische auto’s een enorme infrastructuur nodig, en het is zeer de vraag of het de overheid en de betrokken partijen die voor die tijd al kunnen bieden.