AMSTERDAM - Een diesel in een Mini is voor de lease een interessante optie, maar een minimaal vermogen van 110 pk was voor sommigen iets teveel van het goede. Voor wie het ook wel iets minder mag, brengt Mini nu een One Diesel in het gamma.

De One Diesel krijgt de beschikking over een 1,6-liter turbodiesel met directe inspuiting. De motor is gekoppeld aan een roetfilter. Deze heeft een vermogen van 90 pk en een maximumkoppel van 215 Nm.

De sprint naar 100 kilometer per uur kost Mini’s basisdiesel 11,5 seconden en de topsnelheid ligt op 185 kilometer per uur.

Belangrijker bij zo’n diesel is natuurlijk het verbruik. De Mini One Diesel heeft per 100 kilometer 3,9 liter diesel nodig. Dat komt mede door toepassing van regeneratie van remenergie en een start-/stopsysteem. De CO2-uitstoot ligt op 104 gram per kilometer. Dat betekent dat de One Diesel in aanmerking komt voor het 20-procentstarief voor de bijtelling.

De One Diesel heeft de uiterlijke kenmerken van de One met benzinemotor. Zo heeft het dak bijvoorbeeld de kleur van de rest van de carrosserie. Tot de standaarduitrusting behoren snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging, een batterij airbags en een verchroomde uitlaatpijp.

Die laatste kennen we ook van de Cooper D. De vanafprijs van de Mini One Diesel is 22.390 euro.