AMSTERDAM - Opel is druk bezig de overname door Magna dicht te timmeren. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Mochten de onderhandelingen spaak lopen, dan is Fiat nog steeds geïnteresseerd om het Duitse merk onder de vleugels te nemen. Ook het Belgische RHJ is nog steeds in de race.

Opel en Magna zijn nog druk de puntjes op de i aan het zetten voor de overname. Die onderhandelingen verlopen niet zonder hobbels. De aanvankelijke deadline, die in juli was gezet, gaat dus niet worden gehaald.

Beide partijen hopen nu dat midden september, precies voor de verkiezingen in Duitsland, de overname is beklonken. Met name de eisen van GM over het gebruik van technologie en technische ontwerpen, zouden zand in de motor zijn. De rechten op de techniek heeft Magna nodig voor zijn Russische partners.

Fiat

Sergio Marchionne, CEO van Fiat, zegt nog steeds geïnteresseerd te zijn in Opel. Hij wil het bod, dat aanvankelijk is afgewezen door GM, echter niet verhogen. Volgens persbureau Bloomberg heeft General Motors door de moeizame onderhandelingen ook weer de banden met twee andere geïnteresseerden aangetrokken.

Dat zijn de Belgische investereerder RHJ International en het Chinese BAIC. Volgens de Financial Times zou RHJ al bijna rond zijn met GM over een principeakkoord. Bij het nieuwe bod van de Belgische investeerder zouden echter veel meer banen verloren gaan dan aanvankelijk het plan was.