AMSTERDAM - Porsche en Volkswagen hebben de wens om met elkaar verder te gaan. Alleen over hoe de deal moet worden dichtgetimmerd, zijn beide partijen het niet eens.

Volkswagen heeft aangeboden om 49,9 procent van de Porsche-aandelen te kopen om zo beide concerns in elkaar te integreren.

Daar hebben de Stuttgarters echter geen oren naar. “Een overname van een zo groot deel van de Porsche-aandelen is niet omkeerbaar,” vindt het sportwagenmerk. “Het is voor ons niet wenselijk om zo veel aandelen te verkopen aan VW.”

Een onprettige bijkomstigheid is dat bij een overname van VW de verkregen bankkredieten van 10,75 miljard euro komen te vervallen.

Aandelen

Volkswagen zou voor de aandelen drie tot vier miljard euro willen betalen. Als een dergelijke overname toch tot stand zou komen, zou de Piëch-Porsche familie veertig procent van de aandelen van VW-Porsche in handen hebben.

De deelstaat Nedersaksen heeft dan twintig procent in handen, Qatar zou tekenen voor vijftien procent en een staatsfonds zou de overige vijf procent beheren.

Om de schuldenlast van negen miljard euro vlug te verminderen, gaan de gesprekken met Qatar verder. Dat land wil een kwart van de Porsche-aandelen overnemen.

Overnamedans

Het land wil dat gauw besluiten worden genomen over de overnamedans met VW. Anders haakt het af. Qatar is alleen nog geïnteresseerd in een aandeel Porsche-Volkswagen; in alleen een deel van Porsche of VW is het niet geïnteresseerd.

Dat vertelt de Duitse krant Handelsblatt. Ook de minister-president van Nedersaksen hoopt dat er vlug knopen worden doorgehakt. “Een integratie van Porsche en Volkswagen lijkt me bijzonder zinvol.”