AMSTERDAM - Lancia is al sinds jaar en dag niet meer te koop in Groot-Brittannië. De komst van de nieuwe Delta zou de terugkeer moeten betekenen van het merk in dat land. De herintroductie is echter al een keer uitgesteld en nu gebeurt dat nogmaals.

Lancai had een rechtsgestuurde versie van de Delta in de planning. Het zou de terugkeer van het merk in Groot-Brittannië hebben moeten betekend. Aanvankelijk zou Lancia in 2009 weer in Engeland te koop moeten zijn.

Dat is destijds al uitgesteld tot 2010. Nu verklaart de marketing directeur van Fiat in Engeland dat een komst van Lancia ‘zeer onwaarschijnlijk’ is. Volgens de officiële lezing staat de herintroductie nu in 2011 gepland.

Door de alliantie met Chrysler is er opnieuw geschoven met budgetten en dat heeft de rechtsgestuurde Delta de kop gekost.

Ypsilon

“De lancering van een dure premium-productlijn heeft even geen prioriteit,” vertelt de Engelse woordvoerder. “Het is op het moment financieel niet verantwoord om rechtsgestuurde versies van de Delta en de volgende Ypsilon uit te brengen.”

Wel gaat Fiat door met de ontwikkeling van de Giardinetta-versie van de 500 en wordt er druk gewerkt aan een mini die onder de 500 in het programma komt.

Deze Smart/iQ-concurrent, die in de wandelgangen Topolino heet, gaat volgend jaar in de Zastava-fabriek in Servië in productie. De Topolino start met vierzitters en later wordt het programma uitgebreid met tweezitters.