Citroën komt rond de jaarwisseling met de nieuwe C3 op de markt. Dit zijn de eerste officiële foto’s van de nieuwe troef in het B-segment.

Op de IAA in Frankfurt maken we komende september kennis met de nieuwe Citroën C3. Het is de vijfdeurs variant van de C3-familie. Die bestaat al uit de Picasso-mpv en krijgt kort na zijn start gezelschap van de driedeurs DS3.

De nieuwe C3 is 3,94 meter lang, 1,71 meter breed en 1,51 meter hoog. Hij gaat dus niet – net als vele van zijn concurrenten – over de magische vier meter grens. Grote attractie is het Zenith-voorruit dat een stuk doorloopt in het dak. Het is standaard vanaf het tweede uitrustingsniveau. Citroën hoopt dat zestig procent van de geproduceerde C3’s zo’n raam heeft.

De Fransen proberen rond de jaarwisseling de nieuwe C3 in de showrooms te hebben. Dan zijn er de 1,4-liter benzinemotoren met 75 en 95 pk en de 1,6-liter met 120 pk. De diesels zijn de 70 en 90 pk sterke 1,6-liter HDI’s. Citroën belooft ook een variant die 99 gram CO2 per kilometer uitstoot. In het begin van het nieuwe decennium staat er een nieuwe generatie krachtbronnen klaar. Daaronder zijn driecilinders waarvan de schoonste 90 gram CO2 per kilometer uitstoot.

Citroën claimt dat de materiaalkeuze en de afwerking naar een hoger plan zijn gebracht. De auto moet voldoende ruimte bieden voor vier personen en bagage omdat een auto in het B-segment steeds vaker als volwaardige gezinsauto wordt ingezet. Een knappe prestatie is dat de C3, ondanks dat hij veiliger en stiller is geworden, niet zwaarder is dan zijn voorganger.