AMSTERDAM - Driehonderdacht jaar nadat de Franse immigrant Antione Laumet de la Mothe Cadillac Detroit stichtte, gaat de laatste dealer van het naar hem vernoemde automerk dicht. Al is het laatste woord er nog niet over gezegd.

General Motors is bezig met een sanering van het dealernetwerk. Dat gaat ook Dalgleish Cadillac in Detroit de kop kosten.

Dat is het laatste dealerschap van dit merk in Detroit en steaat sinds 1954. Het is een paar straten van het hoofdkantoor van GM gevestigd en ligt letterlijk tegenover de plek waar in 1902 de eerste Cadillac werd geconstrueerd.

Aanvankeijk ging de familie Dalgleish nog in protest tegen het besluit omdat het bedrijf goed naar voren komt in klanttevredenheidsonderzoeken en verkoopdoelstellingen. De eerste saneringsronde is het bedrijf dan ook goed doorgekomen.

Dicht

Onlangs kwam er toch een brief waaruit bleek dat de dealer in september 2010 dicht moet. “Ze hadden niet eens het lef om die persoonlijk te ondertekenen”, aldus de 80-jarige Doug Dalgleish, de pater familias van het familiebedrijf in Detroit News. Zijn vader begon het bedrijf. Ondanks het besluit, gaat de familie bezwaar aantekenen tegen het besluit.

Met de sluiting van de dealer gaan nog eens zestig banen verloren in de stad, die zwaar is getroffen door de crisis. “GM denkt dat de producten sterker zijn dan in werkelijkheid het geval is”,  aldus Delgleish junior.

Generaties

“Mensen komen bij ons bedrijf omdat ze daar al generaties lang hun auto’s kopen. Als we weg zijn, zal GM veel van deze klanten verliezen.”

GM sluit de dealers om de organisatie minder log te maken. Cadillac heeft in de VS 1.400 dealers, terwijl Lexus, BMW en Mercedes maar vierhonderd vestigingen hebben.