Akio Toyoda heeft deze week het roer overgenomen bij Toyota, het merk dat door zijn grootvader is gesticht. Hij voorspelt nog twee slechte jaren voordat er weer zwarte cijfers kunnen worden geschreven.

Akio Toyoda heeft tijdens zijn eerste toespraak als directeur van de Toyota Motor Corporation voorspeld dat er nog twee slechte jaren aankomen voordat het bedrijf weer winst gaat maken. Tot die tijd probeert Toyota zo veel mogelijk kosten te besparen en zo veel mogelijk te profiteren van de stimuleringsmaatregelen die de verschillende regeringen hebben genomen.

Het plan om de vaste kosten tot maart met dik acht miljard dollar te besparen, is volgens Toyoda ‘nog maar het begin’. Zelf geeft hij overigens het goede voorbeeld door voor zichzelf een loonsverlaging van dertig procent door te voeren.

Verder vertelt de nieuwe baas dat Toyota niet meer de strategie gaat volgen waarbij het in alle segmenten van de markt vertegenwoordigd is. “We zouden graag al onze klanten optimaal van dienst zijn, maar in deze tijd zit dat er even niet in.” In Europa zet Toyota de kaarten op de hybride-markt, zodat het niet te veel opgaat in de massa.

Volgens marktanalisten is Toyota de laatste jaren uit zijn jasje gegroeid. “Er zijn te veel grote modellen op de markt gebracht, die veel winstgevender zijn dan kleine auto’s,” vertelt een Japanse investeringsmanager tegenover persbureau Reuters. “Daarmee is het de vraag uit de markt een beetje uit het oog verloren. Toyota heeft misschien iets te veel in de voetstappen van General Motors willen treden.”

De nieuwe Prius moet het merk op korte termijn uit de ergste brand helpen. Voor die auto zijn alleen al in Japan meer dan 180.000 orders getekend. Hij wordt echter maar in twee fabrieken geproduceerd. Dat kan wachtlijsten opleveren. Bovendien voorspellen de analisten dat de populariteit van de Prius ten koste zal gaan van de verkoop van de meer winstgevende modellen.

Amerika is Toyota’s grootste markt. Daar schrijft het merk dit jaar tot nu toe een min van 38 procent. De totale productie van de Toyota Motor Corporation, waaronder ook Daihatsu en het bedrijfsautomerk Hino vallen, is vorige maand met eveneens 38 procent gedaald tot 501.685 auto’s.