AMSTERDAM - Akio Toyoda wordt komende donderdag tijdens een aandeelhoudersvergadering uitgeroepen tot nieuwe directeur van Toyota. Hij neemt een nieuw management-team mee.

In moeilijke tijden krijgt deze week Akio Toyoda (53) het roer in handen van Toyota Motor Corporation.

Hij is de kleinzoon van de oprichter van het merk en de opvolger van Katsuaki Watanabe, die van Toyota het grootste merk ter wereld maakte. In januari was er nog wat aarzeling om Toyoda op het pluche te parachuteren omdat hij te jong zou zijn en de tijden te turbulent.

Verlies

Voor het eerst stevent Toyota af op een verlies. Daarvoor is de slechte automarkt verantwoordelijk en de slechte stand van de dollar tegenover de yen. Zo’n vijftig procent van de Toyota’s wordt in Japan gebouwd en dat betekent dat er in Amerika weinig te verdienen valt.

Dat land, waar de autoverkopen dit jaar ook nog eens flink zijn ingezakt, is voor Toyota een bijzonder belangrijke markt.

Vele Toyota-fabrieken benutten op het moment niet hun volledige capaciteit. Maar waar GM en Chrysler (gedwongen) hun fabrieken sluiten, wil Toyota de productiecapaciteit ondanks de crisis in stand houden.

Malaise

De werknemers worden in afwachting van het einde van de malaise extra getraind. Een kostenbesparing moet er voor zorgen dat Toyota bij een productie waarbij zeventig procent van de capaciteit wordt benut, al winstgevend kan zijn.

Toyoda heeft aangegeven dat hij met het bedrijf een ‘Back to Basics’-strategie gaat bewandelen. Velen binnen het concern vinden namelijk dat Watanabe Toyota te snel heeft laten groeien.

Uiteindelijk gelooft de Japanse autogigant dat de vraag naar auto’s na de crisis weer op het zelfde niveau terugkeert.