AMSTERDAM - General Motors heeft een afspraak met het Chinese Tengzhong over de overname van Hummer. In het derde kwartaal moet die rond worden gemaakt.

“We willen in het derde kwartaal van dit jaar de overname van Hummer rondmaken”, vertelt Yang Yi, de directeur bij Tengzhong Heavy Industrial Machinery in een interview tegenover persbureau Reuters. Verder zegt hij geen plannen te hebben de productielijnen naar China te verhuizen. De H2 en de H3 worden dus ook in het vervolg in de VS gemaakt.

“Er komt geen China Hummer en US Hummer. Het blijft één bedrijf.” Over het bedrag dat is betaald voor het merk wil hij niets kwijt maar analisten schatten in dat de gevraagde 500 miljoen dollar lang niet is betaald.

Tengzhong bouwt zware industriële voertuigen maar ook onderdelen voor bruggen en snelwegen. Zelfs in de eigen regio Sichuan is het bedrijf relatief onbekend. De provincie heeft de auto-industrie aangewezen als één van de vier strategieën voor economische groei. Bij de Chinese auto-bonzen heeft de koop van Hummer door het onervaren Tengzhong tot scepsis geleid.

Potentieel

De nieuwe Chinese eigenaar denkt dat Hummer een ‘enorm’ potentieel heeft op de groeimarkten in de wereld. Voorlopig wordt zeventig procent van de Hummer-productie nog verkocht in de VS. Tengzhong is zich er van bewust dat het merk bekend staat als producent van benzineslurpers. Yang: “Hummer moet groener worden.” Tot slot zegt hij dat de schuldenlast van Hummer niet is overgenomen en is achterbleven bij GM.

Een mogelijke beer op de weg bij de overname zou kunnen zijn dat de Chinese overheid Tengzhong de voet dwars zou zetten. Het Ministerie van Commercie, dat het plan moet goedkeuren, heeft echter nog geen aanvraag ontvangen. Ze lijken intussen weinig problemen te zien: “Het is in deze tijden van financiële crisis rationeel en normaal dat Chinese bedrijven over de grens kijken,” aldus een woordvoerder.

Hij maakt zich wel zorgen dat Chinese bedrijven in het buitenland vaak managementkwaliteiten tekort komen en soms onbezonnen investeringen doen. “We hopen dat Chinese bedrijven meer leren over de internationale manier van zakendoen en voorzichtig geld uitgeven.”