Peugeot komt met een sportieve coupé op basis van de 308. In de lente van 2010 moet de productie starten bij Magna Steyr in Oostenrijk.

PSA wil zich gaan roeren in de premium-klasse. In het Citroën-kamp is daarvoor de DS-reeks in voorbereiding. Peugeot gaat het proberen met een Audi TT-achtige variant van de 308. Die heeft al als concept car in 2007 op de autobeurs in Frankfurt gestaan. Op de IAA in Frankfurt van dit jaar verwachten we de productieversie te zien. In het voorjaar start daarop de verkoop.

Onze spionagefotograaf betrapte zo’n sinistere Peugeot die zijn jachtterrein verkent. Hij heeft niets van het spektakel van de concept car verloren. De bulten op het dak en in de achterruit gaan zo te zien het productiestadium wel halen. De rest van de auto verschilt ook flink met de 308 al blijft de auto familietrekken houden. De gigantische koplampen en de gapende grille zijn daar voorbeelden van.

Ook het interieur wordt gepakt uit de 308. Reken er op dat het voor de premium coupé wel naar een hoger plan wordt getild. Over het interieur van de 308 hebben we al weinig te klagen, maar de RC Z wordt ook nog eens aangekleed met lekker veel chroom en leder.

Op het technische vlak krijgt de coupé een wat sportievere vering, demping en besturing. De spoorbreedte van de auto wordt wat wijder dan dat van de huis-tuin-en-keuken-308.

Het studiemodel was destijds voorzie van de 218 pk sterke 1,6-liter turbomotor. Ook die gaat het redden tot het productiestadium. Hij wordt gekoppeld aan voorwielaandrijving en een handgeschakelde zesversnellingsbak. Reken er daarnaast op dat deze motoren met verschillende vermogens wordt aangeboden en ook een ongeblazen 1,6-liter met 120 pk staat op de verlanglijst. Ook een flink programma HDI’s staat klaar voor de RC Z.