Nadat het Hooggerechtshof eerder de verkoop van Chrysler tijdelijk een halt toeriep, is de weg nu definitief vrij. Dit tot grote vreugde van de Amerikaanse overheid.

Dit meldt persbureau Reuters. Het Hooggerechtshof verwerpt hiermee definitief een zaak die het Indiana pensioenfonds heeft aangespannen tegen Chrysler. Volgens het pensioenfonds krijgen de leners zonder onderpand bij de deal onterecht meer prioriteit, maar het Hof verklaarde deze klacht ongegrond. Eerder had de rechter het pensioenfonds, waarbij Chrysler voor 42 miljoen dollar in het krijt staat, ook al ongelijk gegeven. Het Hof had gisteren het overnameproces wel tijdelijk stilgelegd om de zaak van het pensioenfonds te onderzoeken.

Een woordvoerder van het Indiana pensioenfonds zegt ‘teleurgesteld’ te zijn over de beslissing van het Hooggerechtshof. Het Witte Huis geeft een tegengestelde reactie: “We zijn erg blij met het besluit van het Hof. We kunnen nu verdergaan met het proces om Chrysler tot een levensvatbare en competitieve autofabrikant te maken.”

Volgens analisten waren er voor Chrysler maar twee opties: een volledig faillissement of de constructie met een overname door Fiat. Het besluit van het Hooggerechtshof baant ook de weg voor de herstructurering van GM. Had het Hof de rem gezet op de plannen van Chrysler, dan had het gelijksoortige plan van GM ook vertraging opgelopen. Toch zijn de analisten sceptisch over de levensvatbaarheid van het merk Chrysler en ook de toekomst van het nieuwe General Motors is moeilijk te voorspellen.