Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de rem gezet op de overname van Chrysler door Fiat. Dat betekent dat de overname van het merk belangrijke vertraging oploopt.

Dat melden de Amerikaanse media. Het Hooggerechtshof geeft hiermee gehoor aan het Indiana pensioenfonds en slaat met deze beslissing een dringend advies van de regering-Obama in de wind.

Elena Keagan van het ministerie van Justitie is zeer ontstemd: “Een vertraging van het overnameproces kan gigantische consequenties hebben.

Als de voorgestelde constructie niet doorgaat, dan bestaat er de kans dat Chrysler geliquideerd wordt. Fiat kan namelijk besluiten uit de deal te stappen als we de deadline van 15 juni niet halen.”

Surseance

Het Indiana pensioenfonds is naar het Hooggerechtshof gestapt, omdat de Chrysler volgens hen onrechtmatig handelt op het traject naar surseance van betaling.

Chrysler heeft namelijk deals gesloten met de vakbonden, die leningen zonder onderpand hebben, en niet met de pensioenfondsen, bij wie Chrysler wél leningen met onderpand heeft afgesloten. "In het faillissementsrecht behoren de partijen met onderpand voorrang te krijgen", aldus het Indiana pensioenfonds.

De rechter keurde een overname door Fiat eerder nog goed. Door het blokkeren van de deal kan ook het afstoten van de Chrysler-dealers voorlopig niet doorgaan. Als het Hooggerechtshof de deal tussen Chrysler en Fiat blokkeert, dan kan dit ook grote gevolgen hebben voor de surseance van betaling van General Motors.

De overheid gebruikt een vrijwel gelijk traject als bij Chrysler om de autogigant voor erger te behoeden.