AMSTERDAM - Door de aankoop van aandelen van de Volkswagen Groep is Porsche flink in de financiële problemen gekomen. Er komt hulp uit onverwachte hoek: de oliestaat Qatar biedt Porsche de helpende hand.

Dat meldt persbureau Reuters. Er zijn twee opties. De eerste is dat het staatsinvesteringsfonds van Qatar 24 procent van de Volkswagen Groep-aandelen koopt. De aankoop van deze aandelen heeft Porsche namelijk in de problemen gebracht.

Een andere optie zou zijn dat Qatar een aandeel neemt in de gehele Porsche Holding, die ook 51 procent van de Volkswagen-aandelen bezit. Dat is een ingewikkelder optie, omdat het dan nodig is om een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren.

Zowel Porsche als Qatar weigert om te reageren op de berichten. Het investeringsfonds van Qatar koopt aandelen in buitenlandse bedrijven om in de toekomst –als de olievoorraad op is- de welvaart op peil te houden.

Ook de Verenigde Arabische Emiraten en Noorwegen hebben dergelijke investeringsfondsen, die de beschikking hebben over honderden miljarden dollars.