Het Indiana pensioenfonds uit de Verenigde Staten stapt naar het Hooggerechtshof om de overname van Chrysler door Fiat tegen te houden. Het vindt dat er in het overnameproces regels zijn overtreden.

Dat meldt Automotive News. Het Indiana pensioenfonds wil dat het Hooggerechtshof het overnameproces per direct stillegt. Chrysler is het fonds 42 miljoen dollar schuldig en dit zijn zogenaamde ‘secured loans’ (leningen met onderpand). In het overnameproces hebben de ‘unsecured loans’ (leningen zonder onderpand) van bijvoorbeeld de vakbonden hogere prioriteit gekregen en dat is in strijd met het faillissementsrecht, vindt het Indiana pensioenfonds.

Ook bekritiseert het fonds de rol van de overheid. Volgens de advocaten heeft de Amerikaanse regering -om Chrysler veilig naar een surseance van betaling te loodsen- onterecht geput uit het noodfonds, dat is opgezet om de financiële crisis het hoofd te bieden. Volgens de advocaten is dat geld alleen bedoeld om noodlijdende banken te helpen in deze moeilijke tijden en dus niet voor autofabrikanten.

“Het belang van een goede analyse van deze overname door het Hooggerechtshof is veel belangrijker dan een snelle afwikkeling,” aldus het pensioenfonds. Was het Indiana pensioenfonds niet naar het Hooggerechtshof gestapt, dan was de overname aanstaande maandag rond geweest. Het is een belangrijk proces, want als een overname door Fiat wordt geblokkeerd, dan is het goed mogelijk dat de faillissementsconstructie van General Motors ook ongeldig is.