De Chinese regering is niet blij dat Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Hummer heeft gekocht van General Motors. Het druist in tegen de plannen om schonere auto’s op de weg te krijgen en om het aantal autoproducenten in China te verminderen.

China is bezig het wagenpark te verschonen en bovendien is het bezig de meer dan honderd autoproducenten in het land te verminderen. Volgens analisten uit dat land is het dus onwaarschijnlijk dat de regering toestemming geeft aan Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery om Hummer van General Motors te kopen. Tengzhong moet minimaal twee overheidsinstellingen overtuigen dat het Hummer winstgevend kan maken. Alle transacties waarmee meer dan honderd miljoen dolaar is gemoeid moeten in China langs het Ministerie van Handel.

Tengzhong is tot dusver nog niet actief in de auto-industrie. “De Chinese overheid ziet niet graag nog een nieuwe speler op de markt”, aldus de analisten. Volgens de overheid moeten de veertien grootste spelers in de Chinese automarkt zich integreren zodat er tien overblijven. Dat moet de winstgevendheid bevorderen.

Volgens General Motors loopt alles rond de overname van Hummer gesmeerd. Daar wordt niet verwacht dat de Chinese overheid zijn poot dwars zet. Verder meldt GM tegenover persbureau Bloomberg dat Tengzhong ‘erg enthouasiat’ is. De Hummer-verkopen daalden in 2008 met 51 procent en dit jaar is tot en met april 67 procent minder verkocht.