Volkswagen komt in de zomer van volgend jaar met een nieuwe pickup op de markt. Daarvoor is de naam bekendgemaakt.

Volgend jaar maken we kennis met de Volkswagen Amarok. Dat is de productieversie van deze Pickup concept, waarmee we vorig jaar kennismaakten. Amarok betekent ‘wolf’ in de taal van het eskimovolk Inuit. “Dat beest wordt daar beschouwd als koning van de wildernis en staat symbool voor robuustheid, uithoudingsvermogen en superioriteit”, aldus VW. In sommige Zuid-Amerikaanse talen is Amarok te vertalen als ‘houdt van stenen’. “Het heeft een positieve klank op alle relevante markten”,  vindt Volkswagen.

De Amarok is helemaal nieuw ontwikkeld. Hij wordt in eerste instantie leverbaar met een dubbele cabine en vierwielaandrijving. Later komt er ook een variant met enkele cabine. De nieuwe generatie common rail-diesels ligt klaar voor de aandrijving van het nieuwe model.

De nieuwe pickup wordt gebouwd in de fabriek in Pacheco, vlakbij Buenos Aires in Argentinië. In het begin van 2010 wordt hij in Zuid-Amerika op de markt gebracht; rond de helft van dat jaar volgt Midden-Amerika. Daarna volgen Rusland, Europa, Afrika en Australië.